blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG prosteja
ČLÁNKY
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
leopik



Monk
pridal leopik 31.7. 2006 o 8:56

Utorok a nedeľa o 21.05
Adrian Monk (Tony Shalhoub) bol kedysi veľkou hviezdou sanfranciského policajného oddelenia. Jeho nekonvenčné spôsoby riešenia mnohých záhadných prípadov, s ktorými si ostatní nevedeli rady, kolujú v kuloároch polície aj po jeho odchode ako nejaké legendy. Dôvodom jeho odchodu z policajných služieb bola tragická (a stále nevyriešená) smrť jeho milovanej manželky, ktorej následkom sa Monk zrútil a začal trpieť obsedantno-kompulzívnou poruchou. Jeho psychická nerovnováha sa prejavuje abnormálnym strachom z takmer všetkého – baktérií, výšok, davu ľudí... dokonca i z mlieka! Vďaka svojmu stavu prišiel nielen o miesto, ale je preňho zároveň niekedy až nadľudskou výzvou v zvládaní každodenných situácií.

Monkova osobná ošetrovateľka Sharona Flemingová (Bitty Schram) je mu vždy nablízku a pomáha mu doslova prežiť každý deň – asistuje mu i pri mnohých zdanlivo jednoduchých veciach, ktoré v ňom dokážu vyvolať stavy absolútneho desu a zúfalstva, pripomínajúce očistec (napríklad úplne triviálne zoradenie jeho ponožiek podľa farby a vzoru). Okrem toho sa však časom stala akýmsi Monkovým ženským ekvivalentom populárneho Piatka, resp. (ak by sme chceli zachovať podobnosť v rovnakom remesle a prirovnali Monka k legendárnemu Sherlockovi Holmesovi) Dr. Watsonom v sukniach. Mimochodom, v desiatej epizóde tretej série Sharonu nahradila nová asistentka, Natalie Teegerová (Traylor Howard). Podobne ako rozvedená Sharona, ktorá sa sama starala o synčeka Benjyho, je i Natalie samoživiteľka s dieťaťom. O dcérku Julie (Emmy Clarke) sa stará úplne sama od smrti milovaného manžela... Na rozdiel od Sharony však Natalie nikdy nepracovala ako zdravotná sestra, ale ako barmanka! A je ti i ďalší rozdiel: kým Sharona, svojho šéfa oslovovala familiárne Adrian, Natalie mu nepovie inak ako pán Monk... Hm, ktovie, možno sa to časom zmení... :-)

Monk v súčasnosti pracuje ako súkromný konzultant – a, ako inak, pokračuje v riešení prípadov nekonvenčnými a často ostatnými len veľmi ťažko pochopiteľnými metódami. I keď už nie je členom policajného zboru, jeho bývalý šéf kapitán Leland Stottlemeyer (Ted Levine) často využíva jeho služby pri prípadoch, s ktorými polícia nevie pohnúť. Stottlemeyer sám je jedným z najlepších policajtov, aké San Francisco kedy malo – o čom svedčí množstvo ocenení za zásluhy a statočnosť. No dobre si uvedomuje (i keď nerád), že nikdy nebude taký dobrý ako čudácky Monk. A to ho neuveriteľne žerie! Našťastie má po boku snaživého mladého poručíka Randalla Dishera (Jason Gray-Stanford), ktorý - len ťažko skrývajúc takmer detsky naivnú túžbu po rýchlom postupe a skvelej kariére v policajných službách - využije každú, i tú najmenšiu príležitosť na pomastenie ega svojho nadriadeného.


Kto je kto
Adrian Monk (Tony Shalhoub)
Monk MonkTalentovaný bývalý detektív, ktorý trpí azda všetkými možnými zdokumentovanými i nezdokumentovanými fóbiami, aké si len viete predstaviť – to je Monk. Nerobí mu problém vyriešiť akýkoľvek prípad – pokiaľ sa v ňom však nevyskytujú výšky, baktérie a miesto činu je v bezprostrednej blízkosti jeho apartmánu. Po ničom tak veľmi netúži ako po návrate na svoje miesto v službách sanfranciského policajného zboru a riešení prípadov „na plný úväzok", no zatiaľ na to, žiaľ, ešte nie je pripravený...




kapitán Leland Stottlemeyer (Ted Levine)
Monk StottlemeyerMonkov bývalý šéf je priamo zodpovedný za jeho prepustenie z policajných služieb. Práve on si totiž všimol jeho psychické problémy, ktoré začínali ovplyvňovať nielen jeho prácu, ale i jeho vzťahy na pracovisku – a požiadal o jeho dočasné suspendovanie (s tým, že keď sa jeho psychický stav zlepší, bude môcť na svoje miesto opäť nastúpiť). A bol to tiež on, kto Monka dotiahol ako súkromného konzultanta k mnohým zaujímavým prípadom, s ktorými si polícia nevedela rady.

poručík Randall Disher (Jason Gray-Stanford)
Monk DisherJe neodmysliteľnými príveskom kapitána Stottlemeyera. Je viac ambiciózny ako bystrý – a tak si potrebné „plusy" získava pochlebovaním svojmu nadriadenému. Je vždy prvý, kto obráti na posmech Monkove zvláštne dedukcie a takisto si nedokáže odoprieť potešenie z podpichovania a doberania si pôvabnej Sharony.


Dr. Charles Kroger (Stanley Kamel)
Monk KrogerMonkov terapeut je brilantný psychiater, ktorý sa už dlhé roky trpezlivo venuje Adrianovým početným fóbiám a strachom. V dobrých i zlých časoch, pri všetkých ťažkých a nebezpečných prípadoch, ktoré geniálny detektív vyšetruje, je mu vždy naporúdzi, keď potrebuje profesionálnu pomoc alebo dobrú radu. Vďaka výnimočnej schopnosti vždy presne pomenovať Monkove problémy hrá Dr. Kroger dôležitú úlohu pri Monkovom hľadaní cesty zo začarovaného kruhu jeho fóbií, upevňovaní jeho pozície ako talentom od boha disponujúceho detektíva a pri jeho (jedného dňa azda konečne úspešných) pokusoch o návrat k polícii.

Natalie Teegerová (Traylor Howard)
Monk NatalieMonkova nová osobná asistentka sa na rozdiel od Sharony, ktorú nahradila, musí s tikmi a fóbiami svojho šéfa postupne zoznamovať – nikdy predtým totiž nepracovala s niekým podobným. Kým totiž Sharona bola zdravotná sestra, Natalie bola - barmanka... Je odvážna, vždy sa spolieha iba sama na seba - a striedavo ju udivuje a príjemne prekvapuje brilantnosť myšlienkových pochodov jej šéfa na jednej strane, a na strane druhej šokuje a privádza do šialenstva množstvo jeho čudáckych „manierov". No i keď ju občas Monk poriadne vytáča, jednu podstatnú vec majú spoločnú – obom ich milované polovičky zomreli priskoro a obaja sa od ich smrti zúfalo pokúšajú pozbierať a pozliepať čriepky svojich životov a opäť začať skutočne žiť, i keď je to veľmi, veľmi bolestivé... Aj keď by to spočiatku nikto netipoval, Natalie časom pozvoľna, ale neodškriepiteľne - a tak akosi prirodzene - vyplnila prázdne miesto po boku najbrilantnejšieho detektíva v San Franciscu...

Julie Teegerová (Emmy Clarke)
Monk JulieDcéra Monkovej asistentky Natalie to naozaj nemá ľahké. Už len vyrovnať sa so starosťami dospievania je pre –násťročnú slečnu dosť veľký problém – a ak k tomu prirátate neľahkú úlohu pokúsiť sa porozumieť maminmu novému šéfovi... Tak či onak, Julie si Adrian získal pomerne skoro, keď hrdinsky zachránil jej milovanú rybičku pred tragickou smrťou – a má ho čoraz radšej a radšej. Aj keď je totiž diametrálne odlišný ako jej nebohý ocko, v mnohom jej ho paradoxne pripomína - a istým spôsobom si možno práve vďaka Monkovi začína menej bolestne uvedomovať jeho dlhoročnú absenciu...


Čo možno neviete
Obsedantno-kompulzívna porucha (z angl. obssesive-compulsive disorder/OCD)
Ide o výskyt obsedantného myslenia a kompulzívneho správania sa a konania, úzkostné stavy a komplikácie v pracovnej i spoločenskej sfére. Hlavnými príznakmi ochorenia sú práve obsesie a kompulzie, od ktorých sa následne odvíjajú ďalšie problémy. Cca 80 % pacientov trpí ako obsesiami, tak i kompulziami, 15 % iba obsesiami a nanajvýš 5 % iba kompulziami. Ďalšími príznakmi OCD bývajú zdanlivo neškodné rituály, ktorých nedodržanie však pacientovi spôsobuje traumu (napr. inak neškodné zaklopanie na drevo, chytenie gombíku v prítomnosti kominára atď.) a vyhýbavé správanie sa (keď sa pacient zúfalo snaží vyhýbať sa situáciám, ktoré v ňom vyvolávajú obsedantné myšlienky alebo sa na ne snaží za každú cenu nemyslieť - čo je naozaj nemožné). Podobne, ako to býva i v iných prípadoch, kde sa vyskytuje viac chorôb naraz, i OCD môže byť kombinovaná s niektorými ďalšími psychickými poruchami. Najčastejšie to býva depresia...

Obsesie
Sú to nutkavé, opakujúce sa a vtieravé myšlienky alebo predstavy, ktoré sú od určitého okamihu skutočnou príťažou. Ak im takto postihnutý človek nevyhovie, budia v ňom extrémnu úzkosť. Pacient si uvedomuje ich nezmyselnosť, problémovosť a pokúša sa ich preto neutralizovať inými myšlienkami alebo konať pod ich vplyvom. To však situáciu nerieši, naopak – kruh sa uzatvára.

Kompulzie
Ide o opakované, ritualizované správanie sa a konanie, ktoré pacient vykonáva pod vplyvom obsesií. Ak pacient vykoná tento „rituál", úzkosť, ktorá bola živená vtierajúcou sa myšlienkou, môže byť načas zmiernená. To však iba posilňuje vyššie spomínaný kruh, pretože efekt úľavy je len dočasný – a navyše vykonanie kompulzie pacienta opätovne zaťažuje.



Prístupov 3740
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDOVAŤ
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
PHP
[ 20.7.2008] (príspevkov 0)
From prosteja.blog.sector.sk to http://w...
[ 25.3.2007] (príspevkov 0)
Choďte na mojú stránku
[ 19.11.2006] (príspevkov 0)
www.leopik.sk
[ 5.10.2006] (príspevkov 0)
www.leopik.sk
[ 5.10.2006] (príspevkov 0)
www.leopik.sk
[ 5.10.2006] (príspevkov 0)
www.leopik.sk
[ 5.10.2006] (príspevkov 0)
www.leopik.sk
[ 5.10.2006] (príspevkov 0)
Môj diar
[ 19.8.2006] (príspevkov 3)
cas
[ 19.8.2006] (príspevkov 0)